Benchmarkrapportage (afdelingen vergelijken en doorklikken naar meldingen)
Benchmarklrapportage is een geavanceerde rapportage. Je kunt hier gegevens van meerdere organisatorische eenheden vergelijken. De rapportage bevat altijd slechts één module of één route. Je kunt in de grafiek klikken om de relevante meldingen te zien.
Veelgestelde vragen
Waarvoor gebruik ik de benchmarkrapportage?
Benchmarkrapportage wordt gebruikt voor voornamelijk drie doeleinden:
Het maakt grafieken van alle gesloten vragen in de geselecteerde module of route.
Je kunt de gegevens van een afdeling afzetten tegen de andere afdelingen. Ook worden de gegevens van de bovenliggende organisatorische eenheid getoond.
Er kan op alle grafieken worden doorgeklikt naar de meldingen (geanonimiseerd).
Welke permissies heb ik nodig om deze analyse te kunnen doen?
Je hebt permissies nodig om te analyseren op meldingsniveau. Het maakt niet uit of je namen mag zien bij analyseren. Daarnaast moet je het de juiste autorisatie hebben op de route zelf. In het menu moet je toegang hebben tot de benchmarkrapportage en de Totaalanalyse/Analyseren meldingen.
Hoe maak ik een benchmarkrapportage?
Ga naar Analyseren → Benchmarkrapportage.
Kies de route/module
Selecteer de afdeling en of je klanttotalen wilt zien in de grafieken
Selecteer de periode
Selecteer de vragen waarvan je grafieken wilt zien
Klik op Verder
Ga met je muis over de grafiek voor meer details of klik op een balk om van die organisatie-eenheid een grafiek te zien.
Klik op een deel van de grafiek om de achterliggende meldingen te zien.
Hoe selecteer ik het juiste traject?
Er is een verschil tussen een module en een route. Een voorbeeld van een module is Meld een incident. Een voorbeeld van een route is Medicatie-incident.
Kies je voor een module, dan worden grafieken gemaakt van de vragen die in (bijna) alle routes bij die module voorkomen. Daarom staat er (Algemeen) achter elke module.
Kies je voor een route, dan worden grafieken gemaakt van alle vragen die in deze route voorkomen. Ook de vragen die in de module én in de route voorkomen worden meegenomen. Daarom staat er (Specifiek) achter elke route.
Welke afdelingen kan ik met elkaar vergelijken?
Je kunt hier een of meerdere afdelingen selecteren die onder dezelfde locatie liggen. Als je afdelingen van verschillende locaties wil vergelijken kun je de totaalanalyse gebruiken.
Waarom zie ik de aantallen van de afdelingen niet goed?
Deze analysemethode gaat om het vergelijken van de gegevens op verschillende niveaus. Als het niveau van hoofdorganisatie erbij staat, dan zie je daar soms duizenden meldingen. En dan zijn de tientallen die bij een specifieke afdeling horen misschien niet goed zichtbaar.
Met het vinkje Klanttotalen weergeven in de grafieken (in de stap waar je de afdeling selecteert) kun je bepalen of je die bovenste balk van de hoofdorganisatie wel of niet wilt zien.
Hoe kan ik de periode van mijn rapport aanpassen?
De periode staat standaard op deze maand, maar kan eenvoudig gewijzigd worden in een andere voorgedefinieerde periode. Wilt u zelf een periode intypen, kies dan voor "Vrije keuze" in de selectielijst. De datumvelden worden dan aanklikbaar.
Het datumtype staat standaard op incidentdatum: de datum waarop het incident heeft plaatsgevonden. Dit kan eventueel gewijzigd worden naar mutatiedatum: datum waarop de melding voor het laatst van status is gewijzigd.
Waarom moet ik de vragen van de route of module nog een keer selecteren?
Per aangevinkte vraag krijg je een grafiek. Als je het bovenste vinkje aanvinkt, dan krijg je alle grafieken. De vinkjes dienen niet als een filtermechanisme. Ofwel: alle grafieken zijn opgebouwd uit alle meldingen die je in eerdere stappen geselecteerd hebt.
Waar vind ik de meldingen als ik doorklik op de grafiek?
Je komt dan op de pagina Totaalanalyse/Analyseren meldingen. Onderaan de pagina worden de meldingen getoond. Klik op een melding om de inhoud van de melding te zien.
Hoe kom ik terug naar naar de benchmarkrapportage na het doorklikken?
Bovenin de pagina Totaalanalyse/Analyseren meldingen staat een link "Terugkeren naar het overzicht".
Kan ik het rapport bij aantallen naar afdeling/ benchmarkrapport printen of opslaan?
Alle grafieken en rapporten kunnen via de knop 'printen' bovenaan de pagina worden afgedrukt of opgeslagen.