Skip to main content
Skip table of contents

Implementatiehandleiding: geautomatiseerde import cliëntgegevens uit ONS/Nedap

In dit document vind je informatie over hoe de geautomatiseerde import van cliëentgegevens vanuit het cliëntbeheersysteem ONS/Nedap naar TriasWeb wordt geïmplementeerd en wat dit voor jou betekent. Uitvoering van dit document zorgt ervoor dat de gegevens van cliënten die jij bijhoudt in ONS/Nedap automatisch in TriasWeb worden gezet. Je hoeft dan niet meer zelf gegevens te importeren via de beheerschermen.

Procesbeschrijving

Om deze import te realiseren, maken we gebruik van een beveiligde verbinding tussen TriasWeb en ONS/Nedap. Om deze verbinding op te zetten is een certificaat nodig. Dit certificaat zorgt ervoor dat de verbinding beveiligd is, maar ook dat we alleen bij jouw gegevens kunnen. Natuurlijk geeft Nedap niet zomaar toestemming aan ons om jouw gegevens op te vragen. Daarom moet de start van de aanvraag vanuit jouw organisatie plaatsvinden. Op basis van jouw goedkeuring stuurt Nedap ons een certificaat voor onze importserver. Samen met de afspraken die we met Nedap hebben gemaakt over waarvoor we jouw gegevens precies mogen gebruiken en welke gegevens we kunnen ophalen, creëren we een veilige wijze om jouw gegevens te importeren in TriasWeb. De import gebeurt via een webservice die enige malen per dag draait.

Via onze importmodule worden nieuwe cliënten in TriasWeb geïmporteerd en bestaande cliënten gemuteerd indien de gegevens uit Nedap afwijken van die in TriasWeb. Waarden die geïmporteerd of gemuteerd kunnen worden zijn cliëntnummer, -naam, -geboortedatum, -geslacht, en een of meer koppelcodes per client. De koppelcodes zijn alleen relevant en worden alleen geïmporteerd indien jouw organisatie gebruik maakt van de autorisatiescope. Zie hiervoor Gegevensverwerking geautomatiseerde cliëntimport.

Wat verandert er binnen TriasWeb

Indien je voorheen nog geen gebruik maakte van een handmatige of een geautomatiseerde cliëntgegevensimport, veranderen de volgende zaken:

  • Bij het doen van een melding kan een cliëntnummer/cliëntnaam geselecteerd worden. Deze gegevens worden geanonimiseerd in uitgeprinte meldingen. Ze worden ook geanonimiseerd voor alle gebruikers behalve de melder en de afhandelaar van de specifieke melding, dit is in te stellen via de beheerschermen..

  • Bij analyseren kunnen medewerkers met de permissie Mag betrokken cliënten zien grafieken of rapportages maken op basis van cliëntnaam of cliëntnummer. Dit wordt namelijk een extra selectiecriterium in het analysescherm. Aantallen per cliënt zijn zichtbaar in de rapportages, data per cliënt zijn zichtbaar in de grafieken.

Waarschuwingse-mails

Je kunt ervoor kiezen om, indien de verwerking van de gegevens niet slaagt, daarvan een waarschuwingse-mail te laten verzenden naar een e-mailadres naar keuze.

Procedure

Om deze import tot stand te brengen dient er communicatie te zijn tussen de technische afdeling van Triaspect en jouw organisatie. Hieronder kun je zien wat je op welk moment moet aanleveren en wat wij er dan mee doen.

Actie zorg-organisatie

Actie Triaspect

Je geeft jouw klantcode van Nedap aan Triaspect.

 

Wij vragen een certificaat aan bij Nedap op basis van uw klantcode. Met dit certificaat doen wij een testimport in een tijdelijke testomgeving van TriasWeb waar slechts uw organisatie op dat moment bij kan.

U verifieert of de juiste gegevens op de juiste plek in TriasWeb terugkomen. U geeft aan ons door of dat zo is.

U geeft aan naar welk e-mailadres eventuele waarschuwingse-mail verstuurd moeten worden 

 Wij stellen de waarschuwingse-mails in volgens uw wensen.

U geeft aan hoeveel maanden na 'datum uit zorg' cliënten nog te selecteren moeten zijn bij het doen van een melding in TriasWeb.

Wij stemmen met u af wanneer we de koppeling 'live' op uw omgeving laten inlopen.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.