Externe route: melden zonder inloggen (extra)
Soms heb je informatie nodig van mensen die niet in TriasWeb kunnen. Denk aan cliënten (CTO) of familie. Of wil je dat er anoniem gemeld wordt. Denk aan MTO’s of Klachten. Gebruik dan een externe route.
Veelgestelde vragen
Hoe vraag ik een externe route aan?
Neem contact op met je adviseur bij Triaspect.
Wat is een externe route?
Een externe route is beschikbaar voor melders die niet kunnen inloggen in TriasWeb, zoals cliënten of familie van cliënten, of ZZP-ers. De route wordt meestal toegankelijk gemaakt vanaf een pagina van de website van de zorgorganisatie. Voorbeelden van routes zijn bijvoorbeeld de klachtenroute of de cliënttevredenheidsroute.
De meldingen die via deze route gedaan worden komen in TriasWeb en worden precies zo verwerkt als 'normale' meldingen. Ze zijn dus af te handelen en kunnen terugkomen in Analyses. Het is mogelijk om een bepaalde rol aan de meldingen te koppelen, bijvoorbeeld klachtenafhandelaar, zodat de meldingen alleen bekeken kunnen worden door de persoon die deze rol in TriasWeb heeft gekregen. De meldingen zijn dan via analyseren ook niet te zien door werknemers. Degene die de externe melding indient kan de melding afdrukken indien gewenst. Het is voor de melder niet mogelijk om een overzicht binnen TriasWeb te krijgen van zijn of haar meldingen. De persoon kan immers niet zelf inloggen in TriasWeb.
Hoe gaat het in zijn werk?
Samen met een medewerker van Triaspect bepaal je welke vragen en mogelijke antwoorden er in de route opgenomen dienen te worden. Als uitgangspunt nemen we een bestaande route die door andere klanten wordt gebruikt. Up die manier profiteer je van de kennis en ervaring van andere organisaties en van TriasWeb.
In TriasWeb wordt een melder aangemaakt aan wie de meldingen gekoppeld worden. Deze melder zal nooit inloggen en mag niet verwijderd worden. Daarna wordt door ons de route extern opengesteld. Vanaf dat moment kan de route gebruikt worden. Je krijgt van ons een webadres die in de website opgenomen kan worden.