Releasenotes
Releases gaan eerst naar acceptatie (op dinsdagavond na 17:30) en als er geen grote risico’s of fouten in zitten worden ze uitgerold naar productie (woensdagochtend voor 7:00).
Op deze pagina staat wat er in TriasWeb gewijzigd is per release.
Bekijk het releasebeleid voor meer informatie en de specifieke releasedata.
Heb je vragen of opmerkingen over deze releasenotes, neem dan contact op met info@triaspect.nl.
2025-5 (23 april 2025)
Versienummer 2025-5
Deze release stond in het teken van de nieuwe Risico Inventarisatie & Evaluatie-module. Daarover schrijf ik in een van de volgende releasenotes nog wat meer.
We hebben daarnaast een aantal fouten gecorrigeerd.
De escalatie-rapportage, te benaderen via Beheren → Berichten → Escalaties.
Als een gebruiker verwijderd was, dan werd de rapportage niet getoond. Dat is verholpen. De rapportage wordt nu weer getoond (zonder de verwijderde gebruikers).Het Rollenscherm, te benaderen via Beheren → Autoriseren → Rollen.
Als je vanuit een rol een rol toegang wilde geven tot specifieke routes dan werden de wijzigingen niet altijd opgeslagen. Dat is nu verholpen.Het API-certificaat op de acceptatie-omgeving.
Als je van de TriasAPI gebruik wilt maken, krijg je eerst een certificaat voor de acceptatie-omgeving. Blijkt de aanroep van de API goed te werken, dan krijg je een nieuw certificaat voor de productie-omgeving. Tijdens het releaseproces werd het acceptatie-certificaat soms ongeldig. Dat is verholpen. Het certificaat van de acceptatie-omgeving blijft nu geldig tijdens het releaseproces.
2025-4 (2 april 2025)
Versienummer 2025-4
Voorproefje nieuwe meldpleiniconen
De nieuwe meldpleiniconen worden in de release van mei uitgerold (https://triaspect.atlassian.net/wiki/spaces/TRIAS/pages/edit-v2/3507650561#Nieuwe-meldplein-iconen-in-ontwikkeling ). Je kunt ze hier vast bekijken in onze was-wordtlijst: Tegels en Iconen TriasWeb modules. Bekijk vooral jouw eigen meldplein en zie welke iconen er gebruikt gaan worden vanaf mei. Staat jouw icoon er niet tussen, of voorzie je een ongewenste situatie op jouw meldplein met deze wijziging, geef dat dan zo snel mogelijk aan.
Ontwikkeling van de RI&E-module
Zoals wellicht bekend, zijn we hard aan het ontwikkelen aan een nieuwe RI&E-module. Deze is nog niet beschikbaar, maar ik vertel er graag wat over. We hebben voor de ontwikkeling van de nieuwe RI&E-module de volgende uitgangspunten genomen.
De deelnemer (degene die de risico-inventarisatie invult) heeft geen tijd. Zorg dat je hem of haar zo weinig mogelijk belast. Zorg dat alleen de strikt noodzakelijke vragen getoond worden voor deze deelnemer. Zorg dat de vragen op een eenvoudig taalniveau (A2) gesteld zijn en gemakkelijk te begrijpen zijn.
De coördinator (degene die de groep begeleid om te komen tot het plan van aanpak, vaak een teamleider) heeft vaak weinig kennis van het RI&E-proces. Zorg daarom dat de coördinator door het proces heengeleid wordt en dat hij of zij altijd weet wat de volgende logische stap is.
De modulebeheerder (degene die de module inricht voor gebruik, vaak een arbocoördinator of preventiemedewerker) wil graag aan de slag zonder gedoe, maar wil wel dat de RI&E-module passend is voor de organisatie. Zorg dat hij of zij niet vaak hoeft te wachten op de service van Triaspect, maar dat de module zelfstandig ingericht kan worden waar mogelijk. Zorg dat er overzicht is over wat er al gebeurd is tijdens de RI&E-cyclus, en waar misschien sturing nodig is. Geef ook de mogelijkheid om groepsprofielen en plannen van aanpak van meerdere groepen te clusteren voor toetsingsdoeleinden.
Op dit moment is het mogelijk voor de modulebeheerder van de zorgorganisatie:
om RI&E-groepen aan te maken en te beheren
om deelnemers van groepen via email uit te nodigen
om de voortgang van groepen te zien
om niet-relevante vragen van de risico-inventarisatie uit te schakelen
De coördinator kan
deelnemers toevoegen aan groepen
herinneringen versturen aan deelnemers die de risico-inventarisatie nog niet hebben afgerond
de voortgang van de eigen groepen bekijken
per groep de risicothema’s bekijken
per risicothema de antwoorden bekijken: hoe zijn de antwoorden verdeeld over de groep deelnemers
De deelnemer kan
via het meldplein of via de uitnodigingsmail naar de eigen RI&E-landingspagina
een uitnodiging gebruiken
een onafgemaakte risico-inventarisatie openen en verder invullen
We werken met een gedetailleerd systeem van koppelingen tussen vragen, waardoor de deelnemer slechts de relevante vragen ziet.
Fix op 2025-2 en 2025-3 (5 maart 2025)
Versienummers 2025.2.2 en2025.3.1
Voor sommige gedelegeerden was het niet mogelijk om meldingen af te handelen. Daarvoor is nu een fix uitgerold op de productieomgeving (2025-2) en de acceptatieomgeving (2025-3). Gedelegeerden kunnen nu weer meldingen afhandelen.
2025-3 (12 maart 2025)
Versienummer 2025-3
Application insights
Application Insights is een applicatie die ons gaat helpen om proactief risico's en knelpunten op te sporen en te verhelpen. Uit de eerste tests blijkt al dat we er veel aan hebben.
Van deze wijziging merk je niets als je in TriasWeb aan het werk bent. Er worden geen inhoudelijke gegevens van cliënten of meldingen opgeslagen.
Myneva clientkoppeling
Een aanpassing in de query bij Myneva heeft geleid tot een wijziging in de code van de importmodule van Triaspect. De juiste cliënten worden nu opgehaald.
Gebruikersdatum
Je kunt via Beheren → Instellingen → Standaard Rol een periode instellen voor het hernoemen van uitgeschakelde accounts. De hernoeming zorgde er voorheen voor dat emailadressen ongeldig werden, waardoor sommige functionaliteiten niet goed meer werkten. Er is een fix gedaan op de code en een conversie op de database voor de accounts die automatisch zijn hernoemd. Vanaf nu staat de datum net voor het @-teken.
Escalatierapportage
In de escalatierapportage (Beheren → Berichten → Escalatie) zie je wanneer een gebruiker zijn of haar eigen autorisatiescope tijdelijk heeft uitgebreid tot de hele organisatie. De gegevens werden niet in alle gevallen goed getoond. Dit is nu verholpen.
XML als uitwisselingsformat is verdwenen bij Nedap
Ons/Nedap kon voorheen zowel json als xml gebruiken bij de uitwisseling van gegevens tussen applicaties (concreet: bij de import van gebruikers of cliënten en bij de meldkoppelingen). Vorig jaar heeft Nedap voor de meldkoppelingen de xml uitgeschakeld. Dit jaar wordt ook voor de import van cliënten en medewerkers de xml uitgeschakeld. Onze importmodule is daarop nu ook aangepast. Jullie gaan daar niks van merken.
2025-2 (19 februari 2025)
Versienummer 2025-2
Nieuwe huisstijl doorgevoerd naar analyseschermen
Zoals eerder aangekondigd zijn de analyseschermen waar mogelijk in de nieuwe huisstijl uitgevoerd. De grafieken zelf kunnen op dit moment niet gewijzigd worden. Die zullen later vernieuwd worden. Dit staat momenteel niet op de roadmap.
Het is bij ons bekend dat de afdrukpagina’s nog wat schoonheidsfoutjes kennen. Die worden in een volgende release opgelost.
Nieuwe meldplein-iconen in ontwikkeling
Met het vernieuwen van TriasWeb nemen we ook de meldpleiniconen mee. Manon Prins (https://www.manonprins.nl/) ontwerpt ze. De iconen zullen vanaf 25 maart in de releasenotes te zien zijn, en worden uitgerold in de release van 6 (acceptatie) en 14 (productie) mei.
Vernieuwde handleidingen
De handleidingen zijn herschreven, en zoals eerder aangekondigd, mogelijk verplaatst. Mochten er zaken ontbreken of niet helder zijn, laat ons dat dan weten via mailto:info@triaspect.nl.
Cliëntkoppeling Myneva
Er is een wijziging doorgevoerd op de cliëntkoppeling met Myneva. Nu worden alleen de relevante cliënten opgehaald.
Nedapkoppelingen via JSON
Nedap gaat nu ook de laatste XML-koppeling vervangen door JSON. Wij hebben alvast de aanpassingen in onze geautomatiseerde gegevensimports daarop aangepast.